lunes, 4 de marzo de 2019

El sistema immunitari

Hola! Avui vull compartir-vos un esquema que he fet amb Mindmup, una eina per crear mapes conceptuals online que m'agrada bastant. A part de poder "punyir" moltes coses, crear prsentacions basades en un mapa conceptual o esquema, tens l'opció de publicar el mapa durant 6 mesos de manera gratuïta, baixar-te'l en diferents formats, extreure'n una part (per exemple, només les anotacions en un processador de text), fer una espècie de presentació amb la que desplaçar-se sobre l'esquema... Encara estic descobrint tot el que es pot fer! 

M'estic preparant el tema del sistema immunitari per impartir-lo a 2n de batxillerat durant el meu període de pràctiques. El sistema immunitari és increïblement complex i jo, que sóc ambientòloga, el vaig estudiar per darrera vegada precisament a segon de batxiller, així que us podeu imaginar la meva cara tractant de desxifrar i comprendre el contingut de la unitat didàctica corresponent al llibre que utilitzen al meu centre de pràctiques.

Desenes de tipus de cèl·lules i molècules amb múltiples funcions interactuant per via d'una infinitat de cascades de reaccions químiques, actuant en equip per combatre els agents infecciosos que amenacen la salut del nostre organisme. La complexitat del sistema immunitari és increïble, però sens dubte fascinant quan acabes per entendre quatre coses sobre el seu funcionament. Cercant informació complementària a Internet me n'he adonat de que el tema està molt simplificat en relació al coneixement que existeix sobre el tema. No he volgut anar molt més enllà del que s'inclou a la UD de la programació de la meva tutora per manca de temps, no d'interès personal! Tampoc és qüestió de saturar els alumnes... Si estudien Biologia o Medicina ja s'hi trobaran!

A mi els esquemes m'han funcionat molt bé per estudiar, i sempre els havia fet a mà per ús exclusiu meu, plens d'abreviacions i notes. Amb aquesta eina que he utilitzat aquesta vegada he aconseguit crear un esquema monstruós però net i estructurat, amb notes explicatives, que es pot plegar i desplegar per diferents nodes. Fins i tot es poden adjuntar fotografies! Aquest pas, però, el tenc pendent de fer encara.  

Aquí us el deix. Si feis doble clic sobre els nodes, aquest es pleguen o despleguen. Podeu consultar les anotacions també. Crec que pot servir tant a altres profes com a suport gràfic per anar desenvolupant el tema (jo he pensat fer-ho així, amb imatges i animacions complementant l'explicació), o fins i tot a algun estudiant que li vagi bé estudiar estudiar amb esquemes fets per altra gent.

I per acabar, un vídeo de Kurzgesagt que m'agrada, sobre el sistema immunitari:


Podria servir d'introducció o és massa mirar les animacions i llegir subtítols a la vegada? La velocitat a la que parla el narrador i relata fet és moderada tirant a ràpida, jo em vaig saturar d'informació i vaig haver de mirar-ho vàries vegades. He provat a reduir la velocitat però queda ben estrany, així que crec que es podria utilitzar quan ja s'hagin vist i treballat tots els continguts que inclou, com una manera de motivar-los i ajudar-los a visualitzar la resposta immunitària amb una animació divertida. Què en pensau?

Adéu i fins aviat!

No hay comentarios:

Publicar un comentario