viernes, 1 de marzo de 2019

Benvinguts!


He decidit obrir aquest blog amb la finalitat de compartir notícies, curiositats i altres recursos interessants per a l'ensenyament de les ciències a l'educació secundària. Per ara em dedicaré a escriure i compartir recursos de temàtica molt general en relació a la Biologia, la Geologia, les Ciències de la Terra i el Medi Ambient i les seves implicacions socials, però no puc saber si m'acabaré inclinant cap a algun tema en concret. Tractaré d'indicar el nivell al que va dirigida l'entrada si es tracta d'una activitat, basant-me en la complexitat del tema que tracti i els continguts del currículum de cada etapa. 

M'agradaria en aquesta primera entrada fer un petit homenatge al que va ser per mi l'inici de tot en la meva relació amb les ciències. Els més joves potser no ho coneixeran, però durant els anys 80 es va emetre a Espanya una sèrie televisiva de temàtica científica que va tenir molt d'èxit entre el gran públic. Es deia Cosmos, i la protagonitzava el doctor Carl Sagan com a narrador, el qual també n'era coautor i guionista principal. Aquest astrofísic va ser un dels millors divulgadors científics que han existit. Les coses que contava i la manera en què ho feia, amb tanta passió, fascinaven l'espectador i despertaven la curiositat i l'interès pel coneixement i la ciència.


Mon pare tenia tota la col·lecció de capítols en VHS i me'ls posava sovint quan no podia estar massa pendent de mi. Jo em quedava bocabadada amb les imatges de l'Univers, i les coses que contava en Sagan feien volar la meva imaginació. Crec que aquesta sèrie va tenir molta influència sobre mi, i part de la responsabilitat de que jo triés estudiar ciències la té aquest divulgador. Sagan és aquell professor apassionat i eloquent que a mi algun dia m'agradaria ser.


A Pale Blue Dot (un punt blau pàl·lid) és un fotografia feta per la sonda Voyager 1 l'any 1990, en la que es pot observar un diminut punt blau, la Terra, en un univers fosc i immens. Carl Sagan va ser qui va demanar fer aquesta foto de abans de que la sonda perdés de vista la Terra per sempre. En el següent vídeo podem escoltar la seva reflexió sobre la imatge:




"La nostra arrogància, la il·lusió de que tenim una mena de posició privilegiada a l'Univers és desafiada per aquest pàl·lid punt de llum. El nostre planeta és un solitari gra de pols entre la gran obscuritat còsmica que tot ho envolta. En tota aquesta vasta foscor no hi ha indicis de que l'ajuda vendrà de cap banda per salvar-nos de nosaltres mateixos."

Cal recordar que Cosmos data dels darrers anys de la Guerra Freda, quan gran part de la població vivia preocupada per la tensió que hi havia entre Estats Units i la URSS, i aquest fet es fa palès durant tota la sèrie. Però aquesta crida a cuidar la Terra, l'únic lloc on de moment podem viure, és encara vàlida 30 anys després en un conext de crisi ambiental a escala planetària. 

L'educació en general, i l'ambiental en concret, és per mi una eina clau per a formar una societat més conscient i amb més recursos per enfrontar els reptes actuals i futurs de l'humanitat. Intentaré aportar el meu petit gra d'arena, doncs.

Fins aviat!

No hay comentarios:

Publicar un comentario